
רשות מקרקעי ישראל
הקדמה
כ-93% מהקרקעות במדינת ישראל רשומות על שם המדינה, הגוף האמון על ניהול הקרקעות הינו רשות מקרקעי ישראל (להלן: "הרשות") כפועל יוצא מכך, עסקאות מקרקעין רבות כוללות בתוכן תשלומים שונים ומשמעותיים לרשות, להלן רשימה של חלק מן התשלומים הצפויים:
-
דמי היתר – בעת שינוי ניצול ויעוד בנכס, בעת תוספת בנייה, או פיצול מגרש.
-
דמי הסכמה – בעת מכירת נכס לא מהוון.
-
דמי היוון – בעת קניית זכויות בקרקע.
-
דמי שימוש בקרקע – בעיקר עקב חריגות בנייה ושימוש לא חוקי בקרקע.
-
דמי רכישת בעלות בקרקע רשות מקרקעי ישראל .
-
דמי רכישה / דמי הצטרפות להסדר בנחלות – היוון נחלות (בא במקום דמי הסכמה).
ברוב המקרים החוכר אינו יודע שהוא זכאי לערער על גובה דרישת התשלום ובכך להפחית משמעותית את גובה התשלום לרשות.
המלצות ושרותי המשרד
להלן תמצית ההליך מול הרשות, ככלל התשלומים לרשות נקבעים ע"י שמאי מטעם הרשות אשר מתבסס על שווי הקרקע בלבד ללא מע"מ וללא פיתוח.
מיד לאחר קבלת דרישת תשלום מהרשות קיימת לחוכר/מערר אפשרות להגיש השגה ראשונה באמצעות שומה נגדית שתערך ע"י שמאי מטעמו(קובץ החלטות רמ"י, סעיף 4.20.14) תוך 60 יום מיום קבלת השומה מהרשות(במקרים מסוימים ניתן להאריך מועד זה), על כן אנו ממליצים לא להיות שאננים ומיד עם קבלת השומה לפנות למשרדנו לצורך בדיקת היתכנות להגשת השגה/חוות דעת נגדית לשומת הרשות.
ההשגה תדון בפני מנהל מחוז/שמאי מחוזי. החלטה בהשגה תתקבל בין 3-9 חודשים מיום הגשת ההשגה. השמאי הדן בהשגה רשאי לקבל את ההשגה או לדחותה, כולה או מקצתה, להורות על עריכת שומה חדשה וכן רשאי להגדיל או להקטין את גובה השומה.
במידה וההחלטה שמקבלים מהשמאי המכריע אינה מוסכמת עלינו, ניתן להגיש השגה שניה-(קובץ החלטות רמ"י, סעיף 4.20.15) תוך 60 יום מיום קבלת ההחלטה בהשגה הראשונה לוועדה שנקראת ועדת השגות, אשר תבחן מחדש את שומת רשות מקרקעי ישראל ואת השמאות המכרעת של השמאי המחוזי (השמאי המכריע בהשגה הראשונה) ותתן את החלטתה בצורת שמאות חדשה של שווי הקרקע.
הליך ההשגה מורכב מכמה שלבים : בחינה ראשונית של הנתונים, הכנת חוות דעת שמאית נגדית והגשתה בזמן, הגעה לדיון במשרדי אגף השמאי הממשלתי, תגובה לפרוטוקול הדיון והגשת חומרים נוספים בעת הצורך, קבלת ההכרעה בהשגה ובחינת סבירותה.
למשרדנו קיים יידע רב בנושא והבנה כיצד להשתמש בחוקים ובנהלים המתאימים אשר יובילו להפחתה מקסימלית, כולל יכולת לאיתור טעויות ושגיאות בקביעת השווי ככול שקיימים. למען ההגינות חשוב לציין כי לא כל מחלוקת מול הרשות מצדיקה כניסה להליכי השגה מול שמאי מכריע ואף במקרים מסוימים קיימת היתכנות שהשמאי המכריע יקבע שומה גבוה יותר מקביעת משמאי הרשות, בנוסף יש להביא בחשבון את עלות שכר טרחתו של שמאי מטעמכם ואת האגרות שנדרשות לצורך הליך ההשגה ועל כן לא תמיד משתלם להגיש את הערעור. אני באופן אישי בוחן כל מקרה לגופו ובמקרים שבהם אני סבור כי אין מקום להגשת השגה על קביעת שמאי הוועדה, אני מודיע על כך ללקוח.